Als je een nieuwe autoverzekering wil afsluiten omdat je een nieuwe auto hebt gekocht of omdat je niet tevreden bent over je huidige autoverzekering, dan is het handig om te weten welke autoverzekering voor jou het meest gunstig is. Het kenteken van de auto in kwestie kan je helpen om een passende autoverzekering af te sluiten. Met het kenteken van de auto kan je een RDW kentekencheck uitvoeren, die je informatie geeft over de waarde van de auto. De waarde van de auto kan je op zijn beurt weer helpen om een autoverzekering af te sluiten die bij jouw (toekomstige) auto past. Hieronder leggen we uit wat een RDW kentekencheck is en hoe dit werkt.

Wat is een RDW kentekencheck en hoe werkt het?

Een RDW kentekencheck is een online check waarbij je informatie over de auto in kwestie achterhaalt. Het RDW houdt van alle voertuigen die in Nederland geregistreerd staan de informatie bij. Zo heeft het RDW algemene informatie over voertuigen, zoals het bouwjaar van de auto, het merk van de auto en het aantal deuren dat een auto heeft, maar houdt het RDW ook informatie bij die kan veranderen. Zo weet het RDW wie de voertuig van een auto is en weet het RDW of een auto als gestolen geregistreerd staat; iets wat belangrijke informatie is als je overweegt om de auto te kopen. Als je een RDW kentekencheck doet, krijg je deze informatie. Deze informatie kan je helpen om te beslissen of je de auto wil kopen, maar deze informatie geeft je ook een beeld van de dagwaarde van de auto; iets wat je weer kan helpen bij het bepalen van de juiste autoverzekering voor jouw auto. De hoeveelheid geld die je betaalt voor je autoverzekering, hangt namelijk samen met de waarde van je auto.

Ik weet het kenteken van de auto niet. Wat nu?

Als je het kenteken van de auto in kwestie niet weet, omdat de auto (nog) niet van jou is, dan is het slim om het kenteken op te vragen bij de eigenaar. Als de eigenaar van de auto jou het kenteken niet wil geven, weet je direct dat het foute boel is. In andere gevallen kan je het kenteken gebruiken om een kentekencheck te doen. Is de auto in kwestie al van jouzelf? Dan is het opzoeken van het kenteken geen moeilijke klus. Je kunt het kenteken vinden op je kentekenbewijs, of natuurlijk gewoon op het voertuig zelf.