De premie van een autoverzekering wordt doorgaans berekend door middel van het bonus-malus systeem. Bij het bonus-malus systeem gebruikt men een ladder met treden. Als u een jaar geen schade hebt dan komt u in een hogere trede van de ladder. Als wel schade hebt gehad dan kunt u worden teruggezet naar een lagere trede. De treden bepalen hoeveel korting u krijgt op de verzekeringspremie.

Korting op de premie
Als u op de hoogste treden beland van de bonus-malus ladder dan kunt u een korting op de premie krijgen tot wel 75 procent. Hoeveel korting u ontvangt hangt af van uw verzekeraar. Deze bepalen zelf hoeveel korting ze geven als u geen schade maakt. Anderzijds zijn verzekeraars ook vrij om te bepalen hoeveel korting u kwijt raakt als u schade veroorzaakt waardoor u terugvalt van de ladder naar een lagere trede.

No-claim beschermer
Het is mogelijk om u te laten verzekeren dat u op een bepaalde trede blijft. Met een no-claim beschermer kunt u doorgaans eens per jaar een schade claimen zonder dat dit gevolgen heeft voor uw korting. Deze no-claim beschermer kost ook geld dus u moet zelf bepalen of dit een financieel voordeel voor u heeft.