Het kiezen van een autoverzekering kan soms veel tijd in beslag nemen. Maar ook komt het regelmatig voor dat je niet de gepaste verzekering uitzoekt met als gevolg een te hoge premie. Dit is een gemiste kans, wanneer je kunt aanzienlijk kunt besparen op de maandelijkse lasten. Goedkope autoverzekering nodig? We hebben daarom wat tips op een rijtje gezet om dit proces wat te vergemakkelijken.

Welke autoverzekering?

Iedereen die een auto bezit dient een autoverzekering af te sluiten. Dit in verband met de dekking voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Er bestaan echter verschillende soorten autoverzekeringen. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen drie soorten, namelijk:

  1. De verplichte wettelijke aansprakelijkheid;
  2. WA + Mini Omnium;
  3. Of Full Omnium (allrisk verzekering).

Tips bij het kiezen

Maar welke autoverzekering past het best bij jou? Kies een autoverzekering op basis van:

  • De autoleeftijd of autowaarde. Je kiest voor een allrisk verzekering bij auto’s tot vier jaar. Motorvoertuigen tussen de 4 en maximaal acht jaar vragen echter om een beperkt casco verzekering (mini omnium). Bij auto’s ouder dan acht jaar oud kiest men het beste voor enkel de verplichte WA verzekering.
  • De financiële situatie. Het is vanzelfsprekend dat een allrisk verzekering duurder uitvalt dan alleen een WA verzekering. Kijk dus eerst naar het financiële plaatje zodat je zeker weet dat de vaste maandlasten betaald kunnen worden. Mensen met minder geld kiezen daarom ook liever voor enkel een WA verzekering of een mini omnium in plaats van een full omnium.
  • Het verzekeringsverleden (de bonus/malus korting). Hoewel het bonus/malus systeem niet meer verplicht is in België, is het in principe hetzelfde gebleven. Tegenwoordig hanteren Belgische verzekeraars de zogeheten schadeattest. Hierin wordt het aantal schadegevallen bijgehouden van de afgelopen vijf jaar. Wees daarom voorzichtig met het uitkiezen van zeer aantrekkelijke premies, want deze kunnen nogal schommelen nadat er sprake is van een eerste schadegeval.
  • Aanvullende dekkingen. Wens je bepaalde dekkingen zoals een schadevergoeding voor inzittenden, ongevallen verzekeringen voor inzittenden en/of een rechtsbijstandsverzekering? Een omniumverzekering bevat meer waarborgen, maar dan moet je ook rekening houden met een hogere premie.