Iedere auto moet verplicht verzekerd worden voor schade veroorzaakt bij derde partijen. Bij een ongeluk waarbij de schuld bij de bestuurder ligt, wordt op deze manier de schade vergoedt die is veroorzaakt bij de andere weggebruiker. Deze verzekering wordt de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) genoemd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de basis WA-verzekering, de WA beperkt cascoverzekering en de WA volledig cascoverzekering. Bij de laatste twee vormen wordt ook schade aan het eigen voertuig vergoedt.

Huurauto verzekerd, of toch niet?

Een veel gehoorde vraag is of een huurauto ook al verzekerd is, of dat u als huurder zelf nog een speciale verzekering moet afsluiten voor de huurperiode. Bij de meeste autoverhuurders is het niet nodig om nog een extra verzekering af te sluiten. Het is wel belangrijk om dit vooraf goed te checken. Sommige autoverhuurders hebben specifieke voorwaarden die afwijken van reguliere polisvoorwaarden van een autoverzekering.

Stel u voor: u gaat een auto huren Schiphol en samen met de familie op pad naar een vakantiebestemming. Onderweg vindt er een aanrijding plaats waarbij de auto van de andere gebruiker total-loss is verklaard. Er wordt bepaald dat u aansprakelijk bent, maar dan blijkt dat u hier niet voldoende voor verzekerd bent. De kosten kunnen al snel in de duizenden euro’s lopen.

De verzekeringen waarop u moet letten

Naast de WA-verzekering, zijn er nog enkele andere verzekeringen die belangrijk zijn om te hebben bij een huurauto. Let erop dat bij de verhuur in ieder geval verzekeringen zijn inbegrepen die schade aan het eigen voertuig dekken (CDW), diefstal van de huurauto (TF) en schade aan inzittenden (PAI). Met deze verzekeringen bent u voor de meeste situaties goed gedekt en loopt u niet het risico dat u bij een ongeval duizenden euro’s moet betalen. Controleer ook altijd het eigen risico, zodat u weet wat u zelf zou moeten bijleggen bij schade.