Als je een auto koopt, dan moet je er rekening mee houden dat er een verplichte verzekering moet worden afgesloten en dat is de WA- autoverzekering. Dit is een verplichting op grond van de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen en geldt voor iedereen, die in het bezit is van een auto. Er zijn veel verzekeringsmaatschappijen actief op het gebied van autoverzekeringen en dat betekent, dat de consument zelf kan kiezen bij welke verzekeraar de WA autoverzekering zal worden afgesloten, hetgeen weer mogelijkheden biedt om een zo voordelig mogelijke autoverzekering af te sluiten.

Dekking van de WA autoverzekering
De WA autoverzekering biedt dekking voor de aansprakelijkheid van de autobezitter en bestuurder van de auto ten aanzien van schade, die wordt toegebracht aan anderen. Deze verzekering wordt gezien als een basisverzekering voor de auto, die eventueel aangevuld kan worden met extra verzekeringen voor jonge en nieuwe auto’s. In principe is alleen een WA autoverzekering voldoende voor oudere auto’s, waarbij je moet denken aan auto’s met een leeftijd van 8 jaar of ouder. Heb je een jongere auto, dan is het wellicht raadzaam om naar de WA ook voor een aanvullende verzekering te kiezen, waarbij er een keuze kan worden gemaakt tussen een beperkt casco verzekering of een allrisk verzekering. Bij een WA autoverzekering moet er wel rekening mee gehouden dat schade aan de eigen auto niet gedekt zal worden door deze verzekering, behalve als de schade door een derde is veroorzaakt, want in dat geval geldt de WA verzekering van de tegenpartij, waar een beroep op kan worden gedaan.

Keuze voor WA autoverzekering
Wie op zoek gaat naar een WA autoverzekering, kan de voorkeur geven aan de verzekering met de laagste premie, maar andere voorkeuren zoals dekkingsvoorwaarden kunnen ook leiden tot een keuze. Er zijn in iedere geval meerdere mogelijkheden op basis van deze voorkeuren een vergelijking te maken tussen de autoverzekeringen. Je kunt bijvoorbeeld meerdere offertes aanvragen bij verzekeraars of een vergelijking maken tussen de autoverzekeringen met behulp van een vergelijkingssite voor verzekeringen, waarbij een selectie getoond wordt op basis van de ingevoerde gegevens.